Tweede golf

Acties

Acties waren een belangrijk middel voor de feministische beweging om naar buiten te komen. Je krijgt hier een extra pagina, waarin onze getuigen terugkijken op enkele acties die hen bijbleven. Van de verstoring van een Miss België-verkiezing tot een korte bezetting van het Parlement.

 

Ida Dequeecker vertelt hoe een groepje feministes in 1971 een Miss België-verkiezing op stelten zette. Dolle Mina, het Front de Libération des Femmes  en Porte Ouverte/Open Deur (een organisatie opgericht in 1928) werkten ervoor samen. Hun affiche vergeleek dit soort wedstrijden met veekeuringen.

 


De feministen van de tweede golf waren fel gekant tegen een Sociaal-Pedagogische Toelage voor thuisblijvende moeders. Cecile Rapol herinnert zich een luidruchtige protestactie (ca. 1976) tijdens een congres van de Bond van Grote Gezinnen, die in de jaren 1970 ijverde voor zo'n 'huisvrouwenloon'.

 

 

Om het taboe rond naakt te doorbreken, organiseerden Dolle Mina en Vrouwen Tegen Verkrachting een naaktactie op het strand van Blankenberge. Moniek Darge blikt geamuseerd terug op het proces dat erop volgde. Over de actie zelf hoor je meer bij de getuigenissen in het thema seksualiteit.

 

 

Groepen als PAG en het VOK voerden regelmatig actie voor meer vrouwen in de politiek. Om het nieuws te halen, organiseerde het VOK in 1974 een symbolische bezetting van het Parlement, met vrouwen uit verschillende organisaties.Ze hadden een officieel bezoek aan het parlement aangevraagd voor het 'gezelschap van de Heilige Rita' [Mulier].

 

Download hier de transcripties van de getuigenissen.