Stereotypen

Intro

"Jongens zijn stoer en spelen niet met poppen. Meisjes zijn lief en wenen snel. Leiding geven is iets voor mannen, vrouwen zijn goed in zorgen…" Dit soort stereotypen kwam (en komt) overal terug: in reclame, school- en kinderboeken, films... De feministische beweging stelde daar tegenover dat er niet zoiets bestaat als dé vrouw of dé man. Zoals de Franse filosofe Simone de Beauvoir al zei in 1949: "On ne nait pas femme, on le devient". Ofwel: je wordt niet als vrouw (of man) geboren, maar je leert al doende, door de goed- of afkeuring van je omgeving, hoe je je moet gedragen als een ’echt’ meisje of een ’echte’ jongen.

// meer

Bronnen

De vrouwenbeweging ging in tegen stereotiepe rollenpatronen. Er verschenen pamfletten over speelgoed, artikels over de beeldvorming in schoolboeken, kritische stukken over het schoonheidsideaal. Maar ook binnen de vrouwenbeweging was er werk aan het doorbreken van stereotypen, bijvoorbeeld tegenover lesbische vrouwen.

// meer

Getuigenissen

De videofragmenten gaan over speelgoed en het onderwijs, over solidariteit tussen vrouwen en over het gewicht van stereotiepe rolpatronen.

// meer

Vandaag

Stereotypen zijn lekker simpel. Ze stellen dat meisjes zorgzaam zijn en jongens avontuurlijk. Vlamingen harde werkers en Walen lui. Vrouwen niet kunnen parkeren en niet over gevoelens praten. Lesbiennes stoer zijn en homo’s zacht. De werkelijkheid is helemaal anders, en toch blijven we dit soort uitspraken herhalen. Met als gevaar dat we de stereotypen gaan geloven in plaats van de werkelijkheid te zien.

// meer