Seksualiteit

Bronnen

Hier vind je drie teksten over seksualiteit uit de feministische beweging, twee Belgische en één uit de VS/Nederland. Verder zijn er twee teksten over het recht op abortus, een belangrijke eis van het feminisme van de tweede golf.

 

Moniek Darge schreef Vrijen is prettig in 1971,voor Dolle Mina. De brochure bevat informatie over seksualiteit en anticonceptie en achteraan adressen van abortusklinieken. Dat was genoeg voor vervolging: een Dolle Mina die met de brochure onderweg was, zag haar auto en de exemplaren  in beslag genomen en moest voor de rechtbank verschijnen.

 

 

 

 

 

Ook Het rode boekje van de vrouw(en) bevat enkele passages over lichaam en seksualiteit. Ze tonen dat het nog zoeken was naar woorden.

 

 


 

 

 

Je lichaam, je leven is de Nederlandse versie van het Amerikaanse Our bodies, our selves. Dat boek wilde vrouwen hun lichaam beter doen kennen, en hun zelfvertrouwen vergroten. Het besprak seksualiteit, anticonceptie, zwangerschap, bevalling enz. Lees hier het hoofdstuk over anticonceptie.

 

 

 

 

 

Het recht op abortus was een belangrijke eis van de feministische beweging van de jaren 1970. Deze brochure gaat in op het debat en argumenteert waarom de feministische beweging abortus uit het strafrecht wilde. 

Eind maart 1979 waren er in verschillende Europese landen acties en betogingen voor het recht op abortus. Schoppenvrouw wijdde haar voorpagina aan het debat in België.

 

 

Lees je liever een uitgetypte versie van de bronnen? Download dan dit PDF-document